Kohti ristiinopiskelupalvelun käyttöönottoa 

Ristiinopiskelun palveluväylää on rakennettu pitkään. Sen käyttöönotto tulee helpottamaan opiskelijoiden ristiinopiskelua ja vähentämään korkeakouluissa tehtävää manuaalista työtä. Tässä avaamme ristiinopiskelupalveluun liittyvää termistöä ja toimintoja.  

Ristiinopiskelu tarkoittaa opiskelijan mahdollisuutta suorittaa opintoja toisessa korkeakoulussa korkeakoulujen välisiin sopimuksiin pohjautuen. Ristiinopiskelupalvelu on CSC:n (Tieteen tietotekniikan keskus) ylläpitämä palveluväylä, joka tarjoaa korkeakouluille tavan siirtää tietoa muille korkeakouluille. Palveluväylä vastaanottaa korkeakoulun datan ja tarjoaa sen rajapinnan kautta muille verkoston jäsenille kuormittamatta korkeakoulujen perusjärjestelmiä. Peppi-korkeakoulut (SAMKissa Loki) lähettävät kansalliseen palveluun opiskeluoikeutta, henkilötietoja, opintosuorituksia, ilmoittautumisia sekä ristiinopiskelutarjontaa koskevia tietoja.  

CSC hallinnoi korkeakoulujen tekemiä verkostosopimuksia. Korkeakouluissa verkostoa koordinoivat yhteyshenkilöt toimittavat sopimusta koskevat tiedot CSC:lle. Sopimukset voivat olla joko kahden korkeakoulun välisiä tai käsittää useita korkeakouluja. Sopimuksissa määritellään mm. kohderyhmä eli opiskelijat, joille opintoja tarjotaan, mitä opintoja tarjotaan ja paljonko paikkoja on tarjolla.  

Kotikorkeakoulu on se korkeakoulu, jossa opiskelija on kirjoilla. Kohdekorkeakoulu on se korkeakoulu, jossa opiskelija suorittaa opintojaan. Verkoston yhteyshenkilön rooli on tärkeä, koska hän vastaa opintojen kohdentamisesta omassa korkeakoulussaan oikeille opiskelijoille.  

Opiskelija pystyy omassa opintotietojärjestelmässään (Loki) ilmoittautumaan ristiinopiskelupalvelun tarjoamille toteutuksille samalla tavalla kuin oman kotikorkeakoulunsa toteutuksille. Opiskelijalle muodostuu opinto-oikeus kohdekorkeakouluun siinä vaiheessa, kun opettaja hyväksyy ilmoittautumisen kohdekorkeakoulussa. 

Opettajan näkökulmasta ristiinopiskelupalvelu tuo Lokin toteutukselle uuden Kiintiöryhmät-välilehden. Jos opintojakso, josta toteutus luodaan, on kiinnitetty ristiinopiskeluverkostoon, tieto periytyy toteutukselle. Toteutuksen perustiedoissa asetetaan toteutuksen paikkamäärä (vähintään-enintään) kuten aikaisemminkin. Välilehdellä määritellään kiintiöryhmät kolmella tasaolla: oman organisaation tutkinto-opiskelijat, ristiinopiskelijat ja maksullisen koulutuksen opiskelijat. Kun opettaja on lisännyt toteutukselle ristiinopiskelun kiintiöryhmän ja julkaissut toteutuksen, se näkyy niiden korkeakoulujen järjestelmissä, jotka kuuluvat kyseiseen verkostoon.  

Toteutukselle ilmoittautuneista opiskelijoista ristiinopiskelijat erottaa erillisellä ikonilla. Ristiinopiskelijoiden suoritukset arvioidaan samalla tavalla toteutuksen arviointinäkymässä kuin oman korkeakoulun opiskelijat. Opintojaksosuoritukset siirtyvät automaattisesti ristiinopiskelijan kotikorkeakoulun järjestelmään.  

Tällä hetkellä SAMKilla on kahdeksan opetusyhteistyöverkostosopimusta. Tunnetuin verkostoista on CampusOnline, jossa on mukana kaikki Suomen ammattikorkeakoulut. Kun ristiinopiskelupalvelu saadaan kansallisesti käyttöön, tullaan CampusOnline-portaalista vähitellen luopumaan.  

Palveluväylä on nyt asennettu Lokiin testaamista varten, ja yhteistyötä testaamisen aloittamiseksi viritellään muiden korkeakoulujen kanssa. Syksyn 2023 aikana on tehtävä määrittelytyötä, jotta opintotarjonnan julkaiseminen oman järjestelmän kautta kansalliseen palveluun onnistuu. Teknisen ympäristön ylläpidon lisäksi palvelun ohjeistus, käyttäjien koulutus ja hallinnollinen työ palvelun järjestämiseksi ja koordinoimiseksi on huolehdittava kuntoon. Tavoitteena on, että loka-marraskuun aikana saamme ensimmäiset testi-ilmoittautumiset ja -arvioinnit liikkumaan yhteistyökorkeakoulujen välillä, ja pääsemme suunnittelemaan tuotantoon siirtymistä. 

Emma Koskinen. Kirjoittaja on järjestelmäkoordinaattori Opetuspalveluissa.

Antti Suonpää. Kirjoittaja onjärjestelmäasiantuntija Opetuspalveluissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *